Vattentorn Hyllie

  Hyllie vattentorn, i stadsdelen Hyllie i Malmö, ritades av arkitekten Karl Ivar Stål för Kjessler & Mannerstråle (nu en del av WSP Sverige) och stod färdigt 1973. Tornet är vitt och har formen av ett flygande tefat. Det är 62 meter (203 ft) högt och rymmer 10 200 kubikmeter (360 000 cu ft) vatten. Det drivs av den lokala vattenorganisationen för sydöstra Skåne, VA SYD, och har en liten offentlig park vid sin bas.

Vattentorn Hyllie
Vattentorn Hyllie / @ Glenn Castillo

Det är Malmös nyaste vattentorn, och dess utformning är resultatet av det vinnande förslaget i en arkitekttävling. Förslaget som kallades "Drabant" utfördes av Kjessler & Mannerstråle från Stockholm. Byggkostnaden var 8,6 miljoner SEK. Hyllie vattentorn, som ligger vid Öresundstågs järnvägslinje och är något av det första man ser när man kommer från Danmark till Sverige, är en populär symbol för Malmö och lyser blått på natten eller i andra färger vid speciella tillfällen. Marknivån ligger cirka 21 meter över havet. Fram till 1996 var en restaurang inrymd på toppen. Efter att denna flyttat användes rummet mellan 1998 och 2008 för pedagogiska utställningar.

Från att tidigare ha stått ensamt i jordbrukslandskapet har vattentornet blivit centrum för det nya lokala centret Hyllievång och omges nu av nya byggnader som Malmö Arena, köpcentret Emporia och Citytunneln, med Hyllie station omedelbart söder om tornet. Vattentornet är skyddat av flera säkerhetsanordningar och har ett högt staket runt sig.

Comments

Popular posts from this blog

Watertoren - waar wordt hij voor gebruikt?

Sonnenuhren - Bauweise - Funktionsprinzip - Gnomon

Principe de fonctionnement du château d'eau